T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / KEPEZ - Antalya Bilim ve Sanat Merkezi

'Iklığ' Unutulmayacak

Türk müzik aletlerinin atası 'Iklığ'ın yaşayan son ustası Emin Kök, dahi çocukların eğitim aldığı BİLSEM'de ders vermeye başladı. Öğrenciler 'Iklığ'ı hem çalmayı hem yapmayı öğrenecek.

Türk müzik aletlerinin atası olarak kabul edilen ´Iklığ´ yetim kalmayacak. Iklığ´ın yaşayan son ustası 85 yaşındaki Emin Kök özel yetenekli ve üstün zekalı öğrencilerin eğitim aldığı Antalya Bilim ve Sanat Merkezi´nin (BİLSEM) projesiyle Antalya´nın dahi çocuklarına ders vermeye başladı. Okuma yazmayı askerde öğrenen Kök´ün ilk öğrencileri ´mutlak kulak´ adı verilen özel müzik yeteneğine sahip Ecenur Karadaş ve Enis Kerem Çakmak oldu. İki öğrenci, sadece Iklığ´ı çalmayı öğrenmekle kalmayacak, sapı diken andız ağacı, gövdesi su kabağı ve keçi işkembesinden oluşan, yay olarak at kılı kullanılan müzik aletinin yapımını da öğrenecek.

SON KAYNAK 1959 YILINDAN
Emin Kök´le ilgili süreç yaklaşık bir yıl önce başladı. Emin Kök´ün yaşadığı Antalya´nın Demirciler Köyü´nde düzenlenen Andızdibi Şenliği´ne davet edilen tarih öğretmeni Sedat Altaş, burada son Kök ile tanıştı. Altaş, unutulmaya yüz tutan bu müzik aletinin ve kültürünün yok olmaması için öğrencileri Buse Dikmen ve Erkan Ülker ile bir proje hazırladı. Müzik aletiyle ilgili son resmi kaynağın 1959 yılında Mahmut Ragıp Gazinihal tarafından yazılmış bir kitap olduğunu anlatan Altaş, "Bunun ardından Iklığ neredeyse unutulmuş. Kabak kemanenin diğer adı olarak kullanılmaya başlanmış. Iklığ aslında kabak kemanenin de atası. Kabak kemane 4 telli, Iklığ ise iki tellidir. Bir Iklığ ustasıyla karşılaşınca, bu kültürün yaşatılması gerektiğini düşündük" diye konuştu.

ÇALIŞTAYDAN REKLAMA
Altaş´ın öğrencileri Buse Dikmen ve Erkan Ülker´in hazırladığı Iklığ ile ilgili çalışma, Konya´da düzenlenen TÜBİTAK 48´inci Ortaöğretim Proje Yarışması´nda tarih alanında bölge birincisi oldu. Proje 7-12 Mayıs tarihleri arasında Türkiye finallerinde Akdeniz Bölgesi´ni temsil edecek. Proje ile Iklığ´ın tanıtımının yapılması ve yeni nesillere öğretilmesini amaçladıklarını anlatan Buse Dikmen, "Tanıtım kapsamında Emin Kök´ün Yörük Türkmen Çalıştayı´nda sahne almasını sağladık. Burada reklamcıların dikkatini çekti ve bir banka reklamında oynadı. Tanıtım çalışmaları kapsamında Akdeniz Üniversitesi Müzik Bölümü öğrencilerine de bir tanıtım yapılacak" dedi.

DAHİLERE DERS VERİYOR
Tanıtımın ardından eğitim çalışmalarına da başlandığını anlatan Dikmen, "İlk etapta keman konusunda uzman iki müzik öğrencisi arkadaşımız Emin Kök´ten özel ders almaya başladı. Hem yapmasını hem de çalmasını öğrenecekler. Ardından bu iki arkadaşımız diğer müzik öğrencilerine de eğitim verecek" ifadelerini kullandı.

MÜFREDATA DA GİRECEK
Iklığ´ın Milli Eğitim Bakanlığı´nın eğitim müfredatına girmesi için de gayret göstereceklerini anlatan Dikmen, 9´uncu sınıf tarih dersinde Orta Asya Türk Tarihi müfredatında ve 11´nci sınıf tarih dersinde Türklerde sanat müfredatında Iklığ´ın ders olarak anlatılmasını istediklerini vurguladı. Dikmen, müfredat için ise gerekli bilgi ve dökümanları hazırladıklarını sözlerine ekledi.

 04-05-2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     HaberKaynağı: Sabah/Akdeniz

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 04.05.2017 - Güncelleme: 25.06.2021 13:48 - Görüntülenme: 654
  Beğen | 0  kişi beğendi