T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / KEPEZ - Antalya Bilim ve Sanat Merkezi

KUŞ GÖZLEM ATÖLYESİ VE DEMRE KUŞ CENNETİ

DOĞADABUAN'nın BİLSEM için hazırladığı "İnteraktif Doğa ve Kültür Eğitim-Etkinlik Programı" kapsamında "Kuş Gözlem Atölyesi ve Demre Kuş Cenneti Gezisi" yapıldı. 

DOĞADABUAN'nın BİLSEM için hazırladığı "İnteraktif Doğa ve Kültür Eğitim-Etkinlik Programı" kapsamında bu hafta sonu "Kuş Gözlem Atölyesi ve Demre Kuş Cenneti Gezisi" yapıldı. 

Bilsem ve Doğadabuan´ın ortak projesi olan "İnteraktif Doğa ve Kültür Eğitim-Etkinlik Programı" kapsamında: Doğaya meraklı öğrencilerimizle birlikte; Kuş Gözlem Atölyesi´nde bir çoğu göçmen kuş türü 40 a yakın tür gözlemlendi. Bununla birlikte dönüşte Arykanda Vadisi´nde karşılaşılan dağ keçileri gezinin sürprizi oldu. Çok yakından 5 birey beslenirken ve onları rahatsız etmeden izlendi. 

Fen Bilimleri öğretmenlerimizden; Ramazan ALÇA ve Nesibe ÖZTOPRAK danışmanlığında ve Dogadabuan ekibinin kurucularından Hüseyin Çağlar İNCE rehberliğinde gerçekleşen Demre, Beymelek, Üçağız, Avlan gölü Kuş gözlem ve Su Ekosistemi etkinliğinden kareler.

 

kusgozlemi1 kusgozlemi2 kusgozlem kusgozlemi3 kusgozlemi4 kusgozlemi5kusgozlemi6 kusgozlemi kusgozlemi7 kusgozlemi8 kusgozlemi9 kusgozlemi10kusgozlemi11 kusgozlemi12

 

"İnteraktif Doğa ve Kültür Eğitim-Etkinlik Programı"kapsamında bir öğrencinin tüm duyularını kullanarak doğayı ve kültürü hissedip öğrenmesini ve uygulamasını amaçlamaktadır.

Üstün yetenekli ve zekalı çocuklar için eğitim merkezi olan BİLSEM'de Doğadabuan "Sosyal Girişimcilik" projesi kapsamında sosyal bilimler ve fen bilimlerini yaşayarak öğrenmelerini hedefleyen bahar programı gerçekleştiriliyor. İlk olarak gerçekleştirilen "Masal Atölyesi ve Yörükler" etkinliğinin ardından şimdi de Kuş gözlem Atölyesi ve Demre Kuş Cenneti gerçekleştirildi.
Çoklu zeka kuramında 9. Zeka kabul edilen doğa zekalarını işlevsel olarak kullanabilecekleri teknik ekipmanlarla profesyonel bir doğa gözlemi gerçekleştirildi. Öncesinde aldıkları kuş gözlemcisi eğitimi ile doğal ekosistemleri, kuşları, tanıyan öğrenciler dünyada yaygın olan kuş gözlemciliği hobisine de başlamış oldular.
Demre Kuş Cenneti ve Avlan Gölünde kuş gözlemi yapan öğrenciler şuanda kuşların göç zamanı olduğu bir çok göçmen kuşu alanda beslenirken izlediler. Gözlemde 40 a yakın kuş türü gözlenirken Finike Elmalı arasında olan Arykanda Vadisinde Dağ keçilerini de yakından gözlemleme şansı buldular. Su içmek ve beslenmek için dere kenarına inene dağ keçilerini dürbünleriyla rahatsız etmeden izlediler.

Kuş Gözlemciliği
Etkinliği düzenleyen Doğadabuan'ın kurucusu Hüseyin Çağlar İnce;
"Kuş Gözlemciliği dünyada oldukça yaygın, gelir ve kültür seviyesi yüksek insanların çok rağbet ettiği bir hobidir. Örneğin sadece İngiltere'de Kraliyet Kuşları Koruma Derneği ( RSBP ) Verilerine göre İngiltere'de 1 milyon kuş gözlemcisi bulunmaktadır." Dedi.
Çocukların meraklı ve yaratıcı sorduğu yüzlerce soru arasında cevaplayamadığı tek soru olduğunu söyleyen İnce,
"Doğal dokusu bozulmamış son kumullarda BILSEM öğrencileriyle kuş gözlemi yaparken günün sorusu geldi. Bin tane soruyu cevapladım. O soruyu cevaplayamadım. Sustum. Soruyu soran 12 yaşındaki Burak ta sustu... soru şuydu; " hocam neden doğayı bozuyorlar?"

Sulakalanlar
Sulakalanlar, yeraltı suyu ve küresel ısınma konusunda öneminin dışında çok önemli ekosistemler ve biyoçeşitliliğin en çok yoğunlaştığı alanlardır.
Kuş gözlemciler burada yaptıkları gözlemlerle bilimsel çalışmalara önemli bir veri tabanı sağlar.

Doğadabuan
Doğadabuan, Dünya'da yeni bir hareket olan "Sosyal Girişimcilik" ile topluma değer katan projeler üzerine çalışıyor. Doğa farkındalığının artmasını sağlamak adına projeler üretirken mühendislik hizmeti olarak akıllı su yönetimi konularında danışmanlık veriyor. Doğadabuan kuruluş amacı olarak «Doğanın farkında nesiller ve doğaya daha saygılı işletmeler» hayal ediyor.

H. Çağlar İNCE
Türkiye'nin biyokültürel çeşitliliğinin korunması ve tanıtılması üzerine çalışmalar yürüten ve girişimleriyle çok sayıda ödül alan H. Çağlar İnce, kitap ve belgesel projeleriyle de toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Masal ve doğa eğitimi konularından yayınlanmış kitapları bulunan İnce'nin, Atlas, Buğday, Tempo gibi dergilerde yayınlanan çok sayıda makalesi okuyucuyla buluştu. TRT'de yayınlanan ve Türkiye'nin yaban hayatını ele alan belgesel programı 'Henüz Çok Geç Değil' belgeselinin de yapım ve sunuculuğunu üstlenen İnce, Antalya'nın endemik türlerini konu alan 'Beşi Bir Yerde' belgeselinin de yönetmenliğini üstlendi.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.03.2015 - Güncelleme: 27.06.2021 01:39 - Görüntülenme: 3621
  Beğen | 0  kişi beğendi